top of page

KASSISÕPRADE VALGE KODU


Selle kodu lugu algab kui anekdoot: kunstnik, luuletaja ja kass otsisid endale uut kodu ... Edasine tõestab, et ilmselt tulevadki kõik anekdoodid päriselust, sest kodu nad endale leidsid ja kõigile sobivaks see ka kujundati. Valge, kuid värviline Brooklyni kodu on hea näide sellest, et ilus interjöör võib sobida ühtmoodi hästi nii kassile kui ka tema omanikule. Ridaelamu Brooklynis sai BFDO arhitektibüroo abiga ühtaegu inim- ja ka kassisõbralik.

Kõige olulisem oli omanike jaoks luua valge, värviline ja hubane kodu, kuhu mahuks nende suur raamatukollektsioon ja kunstiteosed ning jätkuks pinda ka kahe eraldi töökoha jaoks. Vähem tähtis polnud arhitektidele antud ülesandes omanike kahe kassi heaolu – ka nende jaoks pidi leiduma kohti, kus avastusretkil ronida ja külaliste eest peitu pugeda.

Avatud ja avaras esimese korruse elutoas katab ruumi ühte seina täispikkuses raamaturiiul, ainult et osa sellest toimib hoopis kasside ronimispuuna. Vähe sellest, et kassid kaldteed pidi lae alla saavad ronida, ulatub osa raamaturiiuli servi ettepoole, et lemmikutele teistmoodi põnevust pakkuda. Ruumi keskel seistes võib vaadata üles läbi kahe korruse katuseaknasse. See selgitab, kust see suur hulk valgust pärineb.

Nii palju kui võimalik, kasutati kodu sisustamisel taaskasutusmaterjale. Paneeluksed, ukselingid ja männilauast põrand olid siin juba olemas, need tuli vaid puhastada ja uuesti viimistleda. Julge värviga toodi vana välisukse ja originaaltrepi detailid valgete seinte taustal veelgi rohkem esile.

Esimene korrus on jagatud neljaks, visuaalselt eraldab neid ruume vaid üks igasse suunda avatud sein. Kuigi ruum on avatud, mahutub siia nii elutuba, telekatuba, söögituba kui ka valge avar köök. Seina taha on aga peidetud panipaigad ning uks, mis viib keldrikorrusele.

Poole teisest korrusest võtavad enda alla omanike töötoad koos mõnusa puhkeala ja rõduga. Teise poole võtab enda alla magamistuba koos hubase vannitoaga.

Projekt: BFDO Architects, www.barkerfreeman.com

Fotod: Francis Dzikowski

bottom of page